Indrukwekkende bibliotheek Ware Heem in Waregem

Indrukwekkende bibliotheek Ware Heem in Waregem

Publiek Private Samenwerking

De stad Waregem en het OCMW Waregem schreven in 2009 een PPS‐wedstrijd uit tot selectie van een projectontwikkelaar voor de realisatie van een nieuwe openbare bibliotheek, private woongelegenheden en commerciële ruimtes, ondergrondse en bovengrondse parkeergelegenheden en de herinrichting en aanleg van het openbaar domein (boulevard). In oktober 2011 werd een projectteam geselecteerd bestaande uit Robbrecht en Daem architecten en Goedefroo&Goedefroo architecten, landschapsarchitect Bureau Bas Smets, studiebureau technieken en stabiliteit VK Group en projectontwikkelaar Vanhaerents.

Een innovatieve en duurzame bibliotheek

Er werd gekozen voor eenvoudige bouwprincipes en eerlijke materialen. De volledige constructie is opgetrokken in zichtbeton.

Verder werd er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen voor de verwarming, koeling, ventilatie en verlichting. De resterende energievraag voor verwarming en koeling wordt met efficiënte installaties met hoog rendement ingevuld. Het groendak zorgt voor een extra buffer tegen de hitte in de zomer en de koude in de winter. Het water van het dak wordt opgevangen in een opvangreservoir en kan hergebruikt worden in sanitaire voorzieningen.

In vergelijking met een standaardontwerp voor een E100‐kantoorgebouw (minimale eis anno 2011 in Vlaanderen) zal het gebouw ongeveer 40% minder primaire energie verbruiken, en zal er ongeveer 40% minder CO2 geproduceerd worden. Het eigen kantoorgebouw van architecten Goedefroo+Goedefroo was pionier in deze integrale bouwwijze: een actief gebouw. Dit energieconcept resulteert uiteindelijk in een jaarlijkse kostenbesparing van 22.000 euro. 
 

Gebruikte dakbedekking

  • Dakfolie: Firestone UltraPly TPO 1.5 mm
  • Isolatie: PIR
  • Ondergrond: steeldeck
  • Plaatsingsmethode: Volledig gekleefd
  • Type: nieuwbouw
  • Locatie: Waregem
  • Dakdekker: Dekkers NV
  • Oplevering: zomer 2016