EPDM ideaal voor nieuwbouw en renovatie

EPDM ideaal voor nieuwbouw en renovatie

Firestone Building Products gaat steeds meer voor totaalaanpak.

In de loop der jaren is EPDM uitgegroeid tot het éénlaags dakmembraan bij uitstek voor architecten, bouwheren en dakdekkers en dit niet alleen voor nieuwe gebouwen maar ook voor renovatieprojecten, zoals mag blijken uit de mooie projecten in dit artikel van Roof Belgium (editie 2017) uitgevoerd met de duurzame dakafdichtingssystemen die Firestone Building Products aanbiedt.

Langetermijn-oplossingen worden ontwikkeld met een dubbel doel: enerzijds kosten besparen door de levensverwachting van het dakmembraan te verhogen en anderzijds de impact op het milieu minimaliseren door de energieconsumptie en de benodigde natuurlijke grondstoffen te beperken. Voor dergelijke 'duurzame' dakafdichtingssystemen biedt Firestone Building Products zijn RubberGard EPDM membranen aan.

Tijdens de recente ‘Belgian Roof Day' werd de focus onder meer gelegd op de milieuvriendelijke oplossingen voor extensieve groendaken en fotovoltaïsche daken. Ten gevolge van de toenemende aandacht voor het milieu zijn groendaken ondertussen immers een wezenlijk onderdeel geworden van het landschap en de ecologische troeven van EPDM en de fysische eigenschappen, in combinatie met een lange levensverwachting, maken van EPDM een interessante oplossing voor extensieve groendaken. Het Firestone RubberGard EPDM membraan is overigens perfect te combineren met elk type zonnepaneel of PV-strips op het dak. Met het oog op een eventuele plaatsing van zonnepanelen wordt er overigens vaker en vaker gebruik gemaakt van de dikkere EPDM folie van 1,52 mm, ook bij de twee projecten die hier aan bod komen.

Renovatie Polyvision Genk

Al meer dan 60 jaar produceert de firma PolyVision duurzame CeramicSteel-oppervlakken die de test van de tijd doorstaan, zelfs in de meest veeleisende omgevingen. Van krijtbord en whiteboard oppervlakken in meer dan 8.000.000 klaslokalen tot bouwkundige bekleding in treinen metrostations, tunnels, hotels en ziekenhuizen. Het oude 11.000 m² grote bitumineuze dak van haar vestiging aan de Zuiderring in Genk was aan renovatie toe. Bij de voorstudie werden zowat alle mogelijke oplossingen en producten bekeken en EPDM kwam als overwinnaar uit de strijd, om verschillende redenen.

Ten eerste woog de bewezen lange levensduur zwaar door, want het gebouw moet minstens nog 30 à 40 jaar meegaan en men is niet van plan om in de toekomst nog eens opnieuw zware kosten te maken wat het dak betreft. De talloze mooie referenties met dit materiaal waren eveneens een mooi argument om de keuze te bepalen.

Bijkomend en belangrijk voordeel was de vlamvrije plaatsing. Er komt bij de verwerking hoegenaamd geen vuur aan bod en dat was een grote vereiste, temeer omdat het gebouw tijdens de werken in gebruik bleef. Er werd hier gekozen voor Firestone RubberGard EPDM LSFR 1,52 mm, volledig verkleefd (FAS-techniek), deels op de bestaande bitumen dakbedekking, deels op PIR isolatie. De oude dakhuid werd gereinigd en blazen opengesneden waar nodig. Door het gebruik van hele brede en grote banen van 5,08 m op 30,5 m kon er een groot rendement worden gehaald en was er ook een minimum aan naden. De naast elkaar liggende folies overlappen minstens 100 mm en de naden worden door middel van een zelfklevende QuickSeam Splice Tape gedicht om zo een ononderbroken waterdicht membraan te vormen. Aannemer van dichtingswerken Tectum Dekkers uit Genk wist deze opdracht tot een goed einde te brengen en was ook erg opgezet met de flexibiliteit, soepelheid en elasticiteit van het materiaal aangezien het dak toch heel wat details bevatte die moesten worden afgewerkt. De werken zijn gestart begin 2015 en het project werd opgeleverd in februari 2016.

Polyvision Genk - Firestone RubberGard EPDM renovatie

 

Volledig systeem inclusief eigen dampscherm

Op een ander, kleiner dak in de Doornstraat in Temse van ca. 600 m² zien we een andere mooie combinatie van producten in het Firestone RubberGard systeem. Hier werd om te beginnen gebruik gemaakt van de zelfklevende Firestone V-Force folie die speciaal werd ontworpen voor gebruik als dampremmende laag in Firestone dakafdichtingssystemen.Deze kan ook als tijdelijke dakafdichting gebruikt worden, maar slechts voor een periode van maximum 90 dagen.

De folie bestaat uit een lijm op basis van SBS gemodificeerde bitumen die aangebracht werd op een toplaag; deze is samengesteld uit drie lagen van hoge densiteit polyethyleen. De lijmlaag aan de onderzijde is voorzien van een anti-kleeffilm. De Firestone V-Force folie kan gekleefd worden op beton, hout, gipsplaten, staal of een bestaande bitumineuze dakbedekking.

Hier bovenop werd achtereenvolgens een laag Eurothane Silver PIR isolatie aangebracht en een volledig verkleefde laag Firestone RubberGard EPDM LSFR 1,52 mm. Het verlijmen gebeurde overigens met de SuperSpreader lijmmachine die met haar breedte van 40 cm een zeer gelijkmatige verspreiding van de lijm toelaat en heel hoge rendementen mogelijk maakt. Ook hier werd een EPDM-folie van 1,52 mm toegepast om een toekomstig groendak of zonnepanelen te kunnen voorzien.

Lees hier het artikel in Roof Belgium, editie februari 2017